Educatieve robot – een voorbeeld

Er zijn verschillende robots die speciaal ontwikkeld zijn voor onderwijsdoeleinden. Perfect om in te zetten in een klas en scholieren en studenten zo kennis te laten maken met de werking ervan. Een educatieve robot wordt geprogrammeerd en daarbij hoort de 21th Century skill ‘Computational thinking’. Ofwel stapsgewijs denken, problemen in delen opknippen en gestructureerd aanpakken om tot een oplossing te komen. Een robot in de klas kan daarvoor goed worden ingezet.

Als opleidingscoach experimenteerde ik in het recente verleden met de Arduino in de groep. De Arduino laat zich eenvoudig aansluiten op een pc of Apple via usb. Via een eenvoudige interface programmeer je de Arduino in een dialect van de programmeertaal C. Je kunt zo de studenten leren werken met variabalen, loops ea. Om zo bijvoorbeeld een reeks led lampjes aan en uit te zetten, waarbij de loop er voor zorgt dat de code hiervoor herhaalt. De Arduino is echter geen robot. Al werkt het goed, mijn ervaring is dat het bij de studenten minder tot de verbeelding spreekt.

Arduino

Een educatieve robot
eigen foto (c) elearners

Bij de robotarm is dit zeker anders. Al bij het plaatsen in de ruimte stond al snel en groepje nieuwsgierige deelnemers te kijken en daar bleef het niet bij. De Arexx RA1-PRO robotarm laat zich programmeren in C via open source software. Zes servo motoren laten de arm in alle richtingen bewegen. Anders dan bij de Arduino moet de C programmeercode gecompileerd worden naar HEX formaat. Daarna upload je de code naar de robotarm via bijgeleverde software.

Microchip studio

De leercurve is wat hoger, maar de Arexx RA1-PRO is bewijst toch zijn dienst in de klas. Zeker bij MBO Software development of Mechatronica studenten kan hij goed ingezet worden om kennis te maken met het programmeren van robotarmen. De meegeleverde voorbeeldprogramma’s zijn goed te gebruiken om eigen bewerkingen op te maken. Om aan de slag te kunnen met de code heb je wel een code editor nodig die naar HEX formaat kan compileren. De software Microchip Studio is hiervoor geschikt. Na installatie zul je wel een ‘leeg’ project aan moeten maken met de juiste verwijzingen / includes naar de objectbibliotheken om het te laten werken. Dit is even een klusje en om in de klas snel aan de slag te kunnen met de educatieve robot is het handig dit voorbeeldproject al klaar te hebben van tevoren. Download hier het voorbeeldproject in 7-zip formaat:

Geef een reactie