Photoshop Elements 2018 onder de loep

De eerste versies van Photoshop Elements liet ik aan het begin van deze eeuw steevast aan me voorbij gaan. Immers, waarom werken met een uitgeklede, ‘light’ versie van Photoshop, of überhaupt tijd investeren om dit te gaan leren? De software kostte destijds een fractie van wat voor Photoshop zelf werd gevraagd, dus veel kon dit toch niet zijn? Wellicht voor hobbyisten voor wie Photoshop zelf te overweldigend was. De Adobe Creative Suite kwam uit in 2003 en na flink studeren behaalde ik mijn ACE (Adobe Certified Expert) in Photoshop CS en bleef daarin werken. Het kwam daarmee niet meer in me op me verder te verdiepen in Elements. CS en de daarop volgende versies werden de de facto standaard in de markt voor digitale beeldbewerking. Voor het maken en bewerken van grafisch beeldmateriaal voor websites gebruikten ik en vele anderen Photoshop, punt.

Photoshop Elements 2018 foto

Maar is dat zo’n 15 jaar later nog wel terecht? De afgelopen 2 maanden heb ik Photoshop Elements in het kader van de actualisatie van de module Digitale beeldbewerking van LOI [https://www.loi.nl/n-971-digitale-beeldbewerking], nog eens helemaal binnenstebuiten gekeerd en deze module zo up to date mogen maken. Photoshop Elements 2018 belooft een aantal verbeteringen en vernieuwingen ten opzichte van haar voorgangers.

Impressie van Photoshop Elements 2018

Om te beginnen met mijn conclusie: Photoshop Elements is zeker meer toegankelijk dan Photoshop voor starters in de digitale beeldbewerking, maar kan daarnaast in de dagelijkse praktijk gewoon vrijwel alles wat ik nodig heb voor het bewerken van foto’s en afbeeldingen. De meest gebruikte selectietools zoals ze ook in Photoshop voorkomen, zijn aanwezig in Elements. Denk aan de onmisbare veelhoeklasso en magnetische lasso. Hiermee kun je gemakkelijk vormen of personen vrijmaken van hun achtergrond, bijvoorbeeld om deze te ‘klonen’ naar een andere afbeelding. De toverstaf is aanwezig en Adobe heeft met ingang van 2018 het instrument ‘automatische selectie’ toegevoegd. In de praktijk werken beide instrumenten alleen bij foto’s waar het verschil tussen voor -en achtergrond optimaal is. Waarna alsnog de selectie op details bijgesteld moet worden. Een reden waarom ik zelf vrijwel enkel de veelhoeklasso gebruik. De pentool ontbreekt in Elements. Daarmee kan het pad van een selectie niet worden bewaard en achteraf aangepast, zoals Photoshop (CC) dat wel kan. Tegelijkertijd kan Elements selecties gemaakt met een van de daarvoor bestemde tools zoals de lasso wel opslaan voor later gebruik.

Voor het maken en bewerken van grafisch beeldmateriaal voor websites gebruikten ik en vele anderen Photoshop, punt.

Kleurmodi zijn beperkt

Uiteraard kan in Elements ook met lagen worden gewerkt. De lagen kennen dezelfde overvloeimodi en het door mij veel gebruikte laagmasker ontbreekt evenmin. Laatstgenoemde is handig om een foto over te laten vloeien in een effen kleurvlak, om zo bijvoorbeeld over te kunnen vloeien in de achtergrondkleur van een website. In Photoshop maak ik graag gebruik van de modus Duotoon of Monotoon, om een lichte achtergrondafbeelding te kunnen maken. Deze modus is niet voorhanden in Elements. Wel kan door middel van een opvullingslaag in combinatie met de overvloeimodi van de lagen ongeveer hetzelfde effect worden bereikt. Ook de modus CMYK voor drukwerk is niet aanwezig in Photshop Elements. Het maakt het lastig in te schatten hoe de kleuren van een foto er uiteindelijk op papier uit gaan zien. Conversie naar CMYK door op te slaan als PDF zoals in Photoshop kan, is niet mogelijk in Elements, omdat het uitgebreide dialoogvenster hiervoor ontbreekt. Het maakt dat Elements gewoon minder geschikt is voor het voorbereiden van foto’s voor drukwerk, al is het in combinatie met andere programma’s niet onmogelijk. Photoshop zelf kent hier uitgebreide mogelijkheden voor. Wanneer je bijvoorbeeld regelmatig foto’s bewerkt voor opname in een grafische uiting zoals een folder, dan is Photoshop de juiste keuze.

De modus ‘Met instructies’

De mogelijkheden om foto’s te verbeteren qua belichting of door middel van reparaties zijn enorm in Elements. Daarbij komt Elements met een serie aan voorgeprogrammeerde bewerkingen in de modus ‘Met instructies’. Een snelle manier om door middel van een wizard tot speciale, artistieke effecten te komen en deze zijn zeker de moeite waard. Zeker ook omdat de uitkomst van zo’n effect zich niet altijd laat voorspellen en daarmee erg verrassend kan zijn.

Dichte ogen openen

Elements 2018 introduceert ook de nieuwe functie ‘Dichte ogen openen’, waar ik met de nodige scepsis voor het eerst mee aan de slag ben gegaan. In tegenstelling tot de nieuwe snelle selectie tool, werkt dit instrument echt verbazingwekkend goed. Het idee is een foto te gebruiken waarop iemand met open ogen staat, om diezelfde persoon op een andere foto met gesloten ogen te corrigeren. Elements kloont de ogen vrijwel onzichtbaar naar de andere foto. Aanvullend kan de gebruiker met de functie “Gezichtskenmerken” aanpassen de stand van de mondhoeken bijvoorbeeld nog wat aanpassen om zo met een paar enkele kliks een portretfoto snel te kunnen verbeteren. Erg leuk voor bijvoorbeeld foto’s van vakantie of (kinder)feestjes.

Samengevat

Samengevat: Photoshop Elements en Photoshop hebben een verschillende focus. Wat een stelling dat het ene programma beter zou zijn dan het andere, onjuist maakt. Bewerk je echter vooral afbeeldingen voor beeldschermgebruik zoals websites, of richt je je met name op het corrigeren en verbeteren van foto’s, dan is de keuze voor Photoshop Elements een goede. Photoshop Elements 2018 koop je voor minder dan 100 euro, waar Photoshop alleen in abonnementsvorm aan te schaffen is, voor 12,09 euro per maand (april 2018). Photoshop Elements is verkrijgbaar via de site van Adobe zelf, maar ook via tal van webwinkels. Hier is de prijs inmiddels al is gezakt tot rond de 80 euro. Het programma is toegankelijk voor nieuwe gebruikers, al is een cursus om het programma goed onder de knie te krijgen wel verstandig wanneer je nog onbekend bent met dit soort software. De uitgebreide LOI cursus die ik mocht actualiseren voor versie Adobe Photoshop Elements 2018 is hier te vinden: [https://www.loi.nl/n-971-digitale-beeldbewerking].

Geef een reactie